Superblok Istrochem


projekt / 2010
bratislava / slovenská republika
autori / jakub kolarovič, saša masárová



SITUÁCIA

Daná lokalita sa nachádza v okrajovej časti Bratislavy, nazývanej Dimitrovka resp. areál Istrochemu. V bezprostrednej blízkosti sa nachádza nákupné centrum Polus, rekreačný komplex Kuchajda, ale aj železničná stanica Vinohrady. Z dvoch strán, zo severu a juhu pozemok obklopujú rušné dopravné komunikácie a zo severo-západu vlaková trať. Riešené územie je pomerne dosť zanedbané a nesúrodé. Pozemok je rovinatý, husto zarastený vysokou zeleňou. Momentálne sa väčšina územia nevyužíva. Pôda je pravdepodobne kontaminovaná, vzhľadom na bývalé využitie areálu.


PROBLÉMY

Čo sa týka problémov daného pozemku, je ich niekoľko. Už spomenuté rušné komunikačné cesty Vajnorskú a Račianskú a vlakovú trať, ktorá je v úzkom kontakte s polovicou územia. Taktiež momentálne prepojenie hlavných ťahov je problematické a nespĺňa terajšie dopravné a prevádzkové nároky. Zeleň je síce v hojnom množstve avšak je zanedbaná a prevažne naviatá. Vyžaduje si rozsiahlu úpravu a s tým spojenú revitalizáciu. Dnešné funkčné využitie pozemku je napriek svojej rozmanitosti nesúrodé a neusporiadané. Nachádza sa tu ako panelová výstavba, tak hodnotné architektonické pamiatky, ktoré spolu vyvolávajú značný pocit chaosu.





KONCEPT


Snahou bolo zachovať čo najväčšie množstvo zelene. Pridať do Bratislavy nový, plnohodnotný park s rozmanitým využitím a atraktívnym architektonicko-krajinárskym riešením, eliminovať hluk a vytvoriť akúsi kľudovú zónu. Návrh je koncipovaný, nielen z dnešnej východiskovej pozície ale aj so zreteľom na budúcnosť. Navrhli sme totiž “vlnu”, ktorá by svojím riešením a využitím mohla byť samostatná a funkčná bezohľadu na to, ako sa mesto rokmi vyvinie. 



Namiesto vertikalneho delenia funkcii bol aplikovaný spôsob horizontálneho členenia. Vo “vlne” sú umiestnené okrem bývania všetký funkcie, ktoré človek potrebuje pre pohodlný a plnohodnotný život. Od občianského vybavenia, cez športové a rekreačné až po kultúrne a oddychové funkcie. Na vlne sa nachádzaju všetky typy verejných priestorov. Súkromné, slúžiace pre obyvateľov radových rodinných domov, poloverejné pre ľudí žijúcich v bytových domoch a apartmánoch, ale tiež pre ľudí pracujúcich v kanceláriach alebo ubytovaných v hotely. 

V neposlednom rade sa tu nachádzaju aj verejné priestory. Nachádzajú sa tu ulice - vďaka pochôdznej streche, bežecké trate, ihriská, menšie námestia a vnútorné priestory slúžiace obchodným a kultúrnym priestorom. Do parku, sme pre zvýšenie atraktivity umiestnili budovy slúžiace širokej verejnosti ako napríklad divadlo, mediatéku, multifunkčnú športovú halu či galériu. Tiež sme zachovali existujúcu hodnotnú architektúru ako je kaštieľ alebo vodná veža. Neopomenuli sme ani atletickú dráhu a pekný fungujúci park. Doprava je usporiadaná okolo zástavby a z parku je úplne vylúčená. Súčasťou návrhu je aj 750 metrový podjazd vedúci krížom cez celé územie,prepájajúci Račianskú a Vajnorskú ulicu.