ZČG Plzeň



projekt / 2009
plzeň / česká republika
autori / aleš šedivec, tomáš amtmann, martin jančok, jakub kolarovič

Náš návrh na novú budovu Západočeskej galérie je reakciou na požiadavky zadávateľa, rešpektujúcim okolité väzby jedinečného prostredia lokality „U zvonú“. Východiskom je pre nás situácia, v ktorej sa riešená parcela nachádza. Uvedomujeme si, že nie je súčasťou hustej uličnej štruktúry, nie je ani prielukou medzi mestskými blokmi a nie je ani bežnou pešou trajektóriou obyvateľov mesta. Je solitérnym ostrovom okolo ktorého obtekajú cestné komunikácie a električkové trate. 



Navrhovaná budova galérie preto vždy bude vnímaná predovšetkým z priestorov od nej vzdialených minimálne 20 metrov.  Táto skutočnosť sa stala pre nás natoľko silným momentom, že sme sa rozhodli reorganizovať zadávateľom navrhovanú programovú organizáciu galérie a vstupnú halu s prislúchajúcimi verejnými funkciami (kaviareň, shop, auditórium, knižnica) sme umiestnili na prvé nadzemné podlažie, ktoré sa tak stáva bilboardom, pulzujúcim a otvoreným jadrom galérie, ktorému v komunikácii s okolím neprekáža žiadna dopravná bariéra. Tradičné umiestnenie vstupnej haly na prízemie budovy by znamenalo neviditeľnosť a psychologickú nedostupnosť.



Plná monolitická forma je ako „sendvič“ narezaná v úrovni vstupného podlažia a po jeho celom obvode je presklená, čím podporuje 360 stupňovú orientáciu domu. Do budovy sa vstupuje veľkorysým plytkým shodiskom, ktoré postupne odkrýva výhľad na park lemujúci historické jadro. Ostatné časti hmoty domu sú plné, zvonku obložené murivom v bielej farbe. 



Otvorená vstupná hala je medzipriestorom medzi galériou súčasného umenia na prízemí a stálou expozíciou na treťom a štvrtom nadzemnom podlaží. V koncovej polohe na piatom nadzemnom podlaží je situovaný depozit a administratíva galérie, ktorá na fasáde narušuje kompaktný plášť pasovým oknom orientovaným na Plzeňskú katedrálu.
Priestor galérie súčasného umenia má vo výnimočných prípadoch schopnosť priestorovo sa otvoriť do exteriéru pomocou flexibilnej otočnej steny. Vonkajší povrch, stena galérie súčasného umenia je zároveň aj otvoreným „plátnom“ street-artu. Do podzemných priestorov umiestňujeme parking a skladové priestory.