Nitra Square



projekt / 2009
nitra / slovakia
autori / aleš šedivec, martin jančok, jakub kolarovič



Svätoplukovo námestie v Nitre je dnes fragmentovaným, ťažko uchopiteľným a predimenzovaným verejným priestorom. Za túto situáciu je zodpovedná nepochopiteľná veľkoplošná asanácia a necitlivé narušenie pôvodnej historickej zástavby v priebehu posledných 40 rokov. Nemalou mierou k tomu prispieva aj modernistické umiestnenie monumentálnej budovy Divadla Andreja Bagara do stredu námestia, bez zjavnej náväznosti na svoje okolie. V dôsledku tejto situácie je zvyčajne mestský život vyťahovaný z námestia a sústredí sa v nákupných centrách.

Najvýraznejším prvkom nášho riešenia je solitérna zástavba, pozostávajúca zo série objektov formujúcich námestie a obklopujúcich budovu divadla na vyvýšenej úrovni parkovacieho domu. Modulácia jednotlivých objemov a ich priestorová organizáciazaručujú rozmanitosť výslednej štruktúry a súčasne udržujú jej koherentnosť. Vzniká tak krajina objektov rozmanitých účelov so silným zastúpením mestotvorných funkcií - služby, obchod, stravovanie. Domy na námestí hostia prevažne spoločensko-kultúrne funkcie (knižnica, galéria, kino, kluby a pod.). Za divadlom sa nachádza zmes bývania vyššieho štandardu, administratívy, športu a voľného času. Našou prioritou bolo vytvoriť typické mestské prostredie a na tento zámer sme použili tmel skomponovaný zo solitérov nekonkurujúcich svojou radikalitou tažko uchopiteľnému divadlu. Rafinovane stojace solitérne domy generujú vo svojich medzipriestoroch jedinečné momenty - ulice, čím naopak konkurujú centru mesta, ktorého ťažisko stojí na jedinej ulici - pešej zóne.



Našim návrhom je takmer archetypálne kompaktné námestie mestského charakteru. Kopec, ktorý dominuje námestiu v súčasnosti navrhujeme zarovnať a zároveň odtstrániť všetky výškové bariéry. Z plochy námestia sa tak stane oveľa flexibilnejší priestor. Fontánu, ktorá je osovým prienikom stredu divadla a Štefánikovej triedy ponechávame v jej súčasnej polohe. Exteriérovú divadelnú scénu integrujeme do jedného zo solitérov. Povrch námestia je vyskladaný z betónovej dlažby kompozične postavenej na systéme mriežky 3x3, rovnako ako celá nová štruktúra. 



Navrhovaná zeleň má mestský charakter. Ostrovy, alebo pásy stromov reagujú na mestský mobiliár, alebo kaviarne. Výška navrhovanej zástavby zohľadňuje dôležité priehľady na hrad, ale chce mať mestský charakter, preto si drží kompromisnú výšku štyroch podlaží a na tri podlažia ustupuje len v tých najdôležitejších bodoch. Takto vzniknuté prostredie dáva miestu jasný charakter, logiku a súčasne generuje nespočetné množstvo situácií a momentov typických pre život plnohodnotného mestského centra. Kultúrno spoločenská programová náplň tento zámer len podporuje.